1686: De Hobree vertrekt naar Batavia


Onze dorpsgenote Inga Tessel struint graag in de geschiedenis van Hobrede. Onlangs kwam ze er achter dat er een schip naar ons dorp vernoemd is, de Hobree.

De Hobree was een Fluitschip of Fluit (Fluytschip, Fluyt). Dit is een Hollands lang scheepstype met drie masten, een platte bodem, een brede buik, een smal dek en een ronde achtersteven dat werd gebouwd in de 17e en 18e eeuw.

De Hobree is gebouwd in 1685 voor de Kamer van Enkhuizen op de VOC-werf in Enkhuizen en was zo’n 40 meter lang en 9,5 meter breed. Het is in gebruik geweest bij de VOC vanaf 1686. Op 17 september 1700 is in Batavia besloten de romp van het oude afgevaren schip te verkopen. Dat is op 29 oktober 1700 gebeurd.

De fluit was sneller en stabieler dan veel andere schepen en had hij meer laadvermogen. Het schip was dan ook een van de belangrijkste scheepstypen voor de Nederlandse internationale scheepvaart. In de Gouden Eeuw bestond tot tachtig procent van de zeeschepen uit fluiten. Op de Hollandse en Zeeuwse scheepswerven werden er vier- tot vijfhonderd per jaar gebouwd. Het werd hoofdzakelijk gebruikt om vracht te vervoeren.

Er zijn geen afbeeldingen van het schip bewaard gebleven. Bijgevoegde afbeelding is een voorbeeld van een fluitschip.