Vlinder- en bijenperken in Hobrede


De bij- en vlinderpopulaties in de wereld dreigen uit te sterven. Maar liefst 40 procent van beide diersoorten is in gevaar. 

De gevolgen voor de mens zijn groot; ruim driekwart van onze landbouwproducten is afhankelijk van deze dieren. Dan gaat het over onze voeding, zoals fruit, groente, koffie, cacao, noten en plantaardige olie. Die producten dreigen op termijn schaars te worden.

Maar ook voor onze tuinen zijn bijen en vlinders noodzakelijk. Doordat de vlinders en bijen van de ene prachtige bloem naar de andere vliegen, bestuiven ze de bloemen zodat er weer stralende nieuwe bloemen ontstaan.

Voedselbanken voor vlinders en bijen

Een aantal Hobreeërs vindt het belangrijk om de bij- en vlinderpopulaties te helpen. Ze gaan een aantal locaties herinrichten om vlinders en bijen een voor hun en ons betere, rijkere en gezondere leefomgeving te creëren.

Meerdere locaties

Debora (Hobree 49) en Ben (Hobrede 21) creëren veldjes van zo’n twee vierkante meter ter hoogte van de volkstuinen. Monique en Eric (Hobrede 46), Hans en Mildred (Hobrede 35), Martijn en Cindy (Hobrede 23), Bart en Monique (Hobrede 20), Inga en Nick (Hobrede 15), en Yvonne en  Ludo (Hobrede 9A) doen dit in de berm voor hun huis.

Bloemen

Zadenmengsel voor bermen zijn vaak specifiek samengestelde mengsels die helemaal afgestemd zijn op de Nederlandse flora. Denk hierbij aan o.a. kaasjeskruid, korenbloem, koriander, goudsbloem enz. Dit zijn dan eenjarige planten.

Verder zijn Margrietjes, moederkruid of kamille, slangenkruid, bijenkruid en honingklaver ook erg leuk en verwilderen goed.

Zaaidag

22 april is ‘De Nationale Zaaidag’. We gaan de veldjes daarom op 22 april inzaaien.

Markering

Bij de ingezaaide locaties gaan we bordjes plaatsen. Ook gaan we hiervoor contact zoeken met de gemeente en het Hoogheemraadschap.

Meedoen?

Het is niet alleen goed voor de natuur om kruidige bloemperken in te richten, het maakt de berm ook kleurig, geurig en fleurig! Vlinders zijn leuk om naar te kijken en bijtjes zijn ongevaarlijke tuinverzorgers. Wil jij dat ook voor je huis? Heb je geen berm voor je huis maar wil je in je eigen tuin meedoen? Neem dan contact op met Inga Tessel, Hobrede 15 of via onderstaand contactformulier.