Herinrichting speeltuin Hobrede


De speeltuin in Hobrede wordt in het voorjaar 2022 opnieuw ingericht. De inrichting is tot stand gekomen in samenwerking tussen inwoners, dorpsraad en de gemeente.

Traject

De herinrichting is gevraagd in een jaarvergadering van de dorpsraad in 2017. De gemeente gaf destijds aan, dat herinrichting op zin plaats was, maar dat daarvoor eerst beleid ontwikkeld moet worden. In 2020 is dit beleid vastgesteld en in het voorjaar van 2021 was het eerste gesprek tussen (groot)ouders, dorpsraad en gemeente. Door de inwoners en de dorpsraad is voorgesteld om van speeltuin naar sport- en ontspanningsterrein voor alle leeftijden te komen. Het is immers voor iedereen van belang om fit te blijven.

Opzet

Het terrein moet multifunctioneel en veilig te gebruiken zijn. Op alle mooie plannen die door de inwoners zijn ingediend gaf de gemeente aan dat er wel een budgetbeperking is waar we rekening mee moeten houden. Als gevolg hiervan blijven bijvoorbeeld het asfalt en het hekwerk ongewijzigd. Ook zijn afdakjes en verlichting niet toegepast. Dit omdat het terrein niet voor nachtelijke doeleinden bedoeld is en ook geen hangplak voor jeugd van ‘elders’ moet worden. De huidige basketbalpaal wordt uit veiligheidsoverweging verplaatst.

Het heringerichte terrein heeft een speelgedeelte voor de kleinsten en een sportdeel voor grotere kinderen en volwassenen. Het terrein blijft ook multifunctioneel inzetbaar.

 1. Mini voetbaldoeltjes, die in het midden van het terrein is verplaatsbaar. Er komt een belijning om het voetbalveld. Groot genoeg voor 2-tegen-2
 2. Duikeltrio
 3. Toren met glijbaan en schommel
 4. Spinner draaitoestel
 5. Veerwip
 6. Street Workout Combi
 7. Cross trainer
 8. Basketbalpaal
 • Blauwe A Agility dots (voor behendigheidsoefeningen of voor kinderen een hinkelbaan)
 • Blauwe B Speedladder Met een speedladder of trainingsladder verbeter je jouw snelheid, flexibiliteit en balans. Kan door kinderen ook als hinkelbaan gebruikt worden.
 • Blauwe C belijning voetbalveld
 • Oranje A Bij toestellen waarbij een valrisico is, is het voorschrift om hier als valbodemzand te gebruiken.

Toegankelijkheid

De toegang tot de speeltuin is nu een schelpenpad en dat is niet zo rolstoel of kinderwagen vriendelijk. Dit wordt gewijzigd in een ‘halfverharding’ zoals deze ook vaak op bospaden verwerkt wordt. Ook zullen er nieuwe bankjes geplaatst worden.

Impressie

Kijk hier voor een uitwerking van dit plan.

Planning

Er is nog geen harde datum bekend van deze herinrichting. Ook hier is dit afhankelijk van leverbaarheid voordat dit gepland gaat worden. We houden jullie op de hoogte.