Antwoorden Afval Quiz


In Zwanenpraat van juli 2023 staat een afval Quiz.

Hieronder de goede antwoorden. deze zijn geverifieerd door de gemeente.

 

 

Toelichting op deze antwoorden:

Algemeen:

In onze gemeente wordt aan nascheiding gedaan. Bij nascheiding wordt restafval in een fabriek door een machine gescheiden. Zo worden waardevolle materialen behouden, die anders worden verbrand. Lang niet alle soorten afval kunnen bij nascheiding uit elkaar worden gehaald. Voornamelijk plastic verpakkingen, blik en lege pakken van sap en zuivel worden bij nascheiding uit het restafval gehaald. Andere waardevolle afvalstromen zoals gft, textiel en papier/karton gaan verloren bij nascheiding. Daarom worden deze apart ingezameld.

Toelichting op de antwoorden.

 1. Bakpapier en ander vetvrij papier moet bij het restafval, net als enveloppen met bubbeltjesplastic en vieze gebakdozen. Als het papier te veel vervuild is, kan het namelijk niet meer goed gerecycled worden.
 2. Drinkpakken (of drankenkartons) zijn bijvoorbeeld verpakkingen van melk, yoghurt, vla, sap, soep en saus. Grote en kleine pakjes: je kunt ze weggooien in de grijze bak.
 3. Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de grijze bak. De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
 4. Verf wordt tot het klein chemisch afval Ook lege verfblikken zijn chemisch afval. Verf wordt hieronder geschaard omdat het onjuist verwerken van verf afval kan leiden tot vervuiling van de lucht, de bodem en het water. Dit geldt voor zowel vloeibare verf als de lege verfblikken. Breng het daarom naar de milieustraat.
 5. De deksel van pindakaaspotten (bijvoorbeeld) gaat het liefst bij plasticafval, maar mag ook mee de glasbak in! Spoel het glasafval niet om met warm water, dit is niet nodig voor een goed recyclingproces en kost alleen extra energie.
 6. Glazen flessen en potten worden in Nederland redelijk goed gerecycled: 73 procent komt terug voor recycling. Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak.
 7. Mest van kleine knaagdieren mag in kleine hoeveelheid bij het GFT-afval. Met kleine huisdieren worden knaagdieren bedoeld zoals cavia’s, konijnen en hamsters. Ontlasting en urine van katten en honden mag niet bij het GFT-afval.
 8. Vieze wegwerpluiers horen bij het restafval. Ze mogen niet in de gft-bak, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag.
 9. Kleding en textiel mogen in de textielcontainers of naar de milieustraat. Er zijn her en der textiel containers neergezet door het leger des heils, dit zijn binnen de Gemeente Edam-Volendam de enige met een vergunning hiervoor.
 10. Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij de dichtstbijzijnde milieustraat. Bij de meeste supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.
 11. Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop.
 12. Alle voorwerpen gemaakt van harde kunststoffen levert u in op de milieustraat. Denk hierbij aan emmers, gieters, regenpijpen of dakgoten. Het hoort dus niet bij het huishoudelijk plastic afval. Belangrijk is dat het materiaal uit alleen harde kunststof bestaat.
 13. Foto’s kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier.
 14. Gloei- en halogeenlampen hebben een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Gooi ze daarom niet in de glasbak, dat zou de glasrecycling verstoren. Een gloei- of halogeenlamp bevat geen gevaarlijke stoffen en dus hoeft hij niet in de inzamelbak voor spaarlampen. Gloei- en halogeenlampen mogen bij het restafval. Bij het recyclen worden het glas, de metalen, het kwik en het fluorescerende poeder uit de lampen teruggewonnen en hergebruikt. Ongeveer 92 procent van de grondstoffen van de lampen komt in aanmerking voor hergebruik
 15. Energiezuinige lampen, zoals ledlampen, spaarlampen en tl-lampen, kun je apart inleveren bij de inleverbakken in diverse winkels of de milieustraat. Zo zorg je dat het kleine beetje kwik in de spaar- en tl-lamp milieuvriendelijk verwerkt wordt. Ledlampen moeten ook in de inleverbakken, omdat er bruikbare materialen in zitten. Leg de kapotte lamp bij je boodschappentas. Neem ‘m mee naar de winkel als je boodschappen doet. Ledlampen mogen ook in de bak voor spaarlampen.
 16. Het ligt eraan of het wel of niet bedrukt is of wat je er mee gedaan hebt.
 • Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Als het keukenpapier of zakdoekje gekleurd is een printje heeft, dat doe je dat bij het
 • Als er verf met een tissue opgedept is hoort het bij chemisch afval.