Dorpshuis gaat groen!


Ook het dorpshuis is in het afgelopen jaar geconfronteerd met sterk gestegen energieprijzen. Toen is het bestuur gaan onderzoeken op welke wijze ons energieverbruik en daarbij de CO2 uitstoot en de hoge kosten omlaag gebracht kunnen worden, zonder dat we de verwarmingstemperatuur gaan verlagen. Het bestuur wil het dorpshuis letterlijk en figuurlijk een warme plek te laten zijn voor alle Hobreeërs.


 

Actie

Om een lang verhaal kort te maken: in de komende herfst en het volgende voorjaar gaan we veel doen:

  • We gaan in de kelder de CV vervangen door een nieuwe CV HR-ketel, met een hybride warmtepomp. In de zaal wordt een aantal radiatoren vervangen. De gasgestookte boiler van 120 liter is vervangen door een elektrische boiler van 50 liter.
  • We gaan de zijkant (de slootkant) en de voorkant renoveren: de houten kozijnen worden vervangen door kunststofkozijnen met HR++ glas, de wanden worden voorzien van isolatie en ze worden afgetimmerd met kunststof. Dus net als de achterzijde. De houten voor- en zijdeuren blijven, maar het glas wordt vervangen door HR++ glas. In de zijgevel aan het parkeerterrein worden de grote ramen voorzien van HR++ glas. We weten nog niet wanneer deze zijde ook gerenoveerd wordt, maar dat gaat wel weer enkele jaren duren.
  • De toneelverlichting wordt vervangen door LED-toneelverlichting. Uit metingen blijkt dat veel warme lucht achter het toneel verdwijnt en daar afkoelt door de koude kelder die er onder zit. Daarom wordt de toneelvloer ook geïsoleerd.

Kosten en subsidie

Zo’n pakket maatregelen kost veel geld. Maar gelukkig zijn er ook instanties die meehelpen. Door de sponsors kunnen we deze maatregelen nemen en blijft het dorpshuis voortbestaan. De sponsors vragen ons wel om hun logo’s in publicaties te gebruiken. Gedurende dit project zullen we daarom regelmatig onze sponsors noemen. In dit artikel staan de sponsors al getoond. We zoeken nog wel een bijzondere sponsoring: helpende handen. Geheel in traditie van het dorpshuis (maar ook om de kosten te drukken) gaan we een aantal activiteiten zelf doen. Daar is hulp bij nodig. Daarover komt in de volgende Zwanenpraat meer informatie.

Groen energiecontract

Onlangs hebben we ook een nieuw energiecontract afgesloten. Dat gaf direct een kostenverlaging. Bijzonder is om te vermelden dat de elektriciteit de we afnemen groen opgewekt is. We blijven wel gas verbruiken, maar het gas dat we afnemen is ‘groen gas’. Biogas wordt gemaakt door de vergisting van organisch materiaal zoals mest, rioolslib, actief slib, tuinafval of groente- en fruitresten. Biogas wordt gezien als zo’n duurzaam alternatief. Daarmee is de Co2 footprint van het dorpshuis erg laag geworden.