Inboergeren steeds vaker gebruikt


In 2019 zijn we in Hobrede gestart met “inboergeren”. In 2018 zijn vrij veel nieuwe inwoners in Hobrede komen wonen, dit waren voornamelijk stadsmensen. Die waren niet bekend met landelijk wonen in een agrarisch gebied. De Dorpsraad van Hobrede heeft toen bedacht om voor deze mensen een InBOERgeringscursus te starten. Het doel hiervan is om meer bekendheid te geven aan het werk van een boer en het leven op een boerderij.

Vorm

Om dit in te vullen is relatief simpel: vraag een boer om een toelichting te geven op zijn bedrijf, de bedrijfsvoering, dieren, diervoeding, melk, machines, regelgeving en voor je het weet is een inboergeringsavond een feit! Tijdens z’n bijeenkomst vertelt de boer ook met vol enthousiasme vaak over de rijke historie van het ontstaan van het boerenbedrijf en het boerenleven van toen.

Leer je ervan?

Het boerenleven is tegenwoordig, naast de zorg en liefde van de dieren en/of akkerland, hooggekwalificeerde arbeid. Je moet overal verstand van hebben en ook ICT is een dagelijkse component geworden in het boerenleven. We beweren niet dat als je een keer bij een boer geweest bent, dat je dan alles weet. Maar als je het verschil weet tussen een pink en een koe, maaien en wiersen en waarom er zomers zo lang gewerkt wordt, zijn we al een heel eind.

Inboergeren als woord

Inboergeren is nog geen Nederlands woord, maar we zien dat het wel steeds vaker gebruikt wordt. Mocht iemand willen weten waar dit vandaan komt en hier op internet naar gaat zoeken, dan hopen we dat deze pagina gelezen wordt.

Links

Klik op onderstaande links voor terugblikken op Inboergeren.