Terugblik 2e inBOERgeringscursus: maisoogst in Hobrede


Op 28 oktober werd de mais op het land tegenover nummer 16 geoogst. Het terrein is 16 hectare groot en wordt daarom met veel machines bewerkt.
Dat was voor de Dorpsraad om in het kader van ‘inboergering’ reden om inwoners van Hobrede uit te nodigen om hierbij te komen kijken. De uitnodiging had twee nadelen: het was de volgende dag al en ook nog om 12:00 uur. Er kwam toch een handjevol mensen kijken.
Omdat er vanuit de Hobreeërs wel interesse was, hieronder een terugblik.

Oogsten
Op het land was maar liefst acht man aan het werk om de mais binnen te halen, onder leiding van Peter de Wit. Hij reed zelf op de maaimachine “Hakselaar”, een aantal medewerkers reden met ‘kippers’ (kiepwagens) en de anderen zorgde voor het transport van en naar de boerderij in de Beemster.

Peter de Wit gaf een toelichting: ‘De mais wordt altijd in het najaar geoogst, zodra de mais een goede rijpheid heeft en de juiste hoeveelheid zetmeel gevormd is. Dan is de mais niet te hard en niet te zacht, zodat dit voor koeien goed verteerbaar is. De mais die hier staat is niet bedoeld voor menselijke consumptie’, zegt hij. ‘Dat is een andere, zoetere maissoort, genaamd SUIKERMAIS. Deze mais die hier geoogst wordt is bedoeld als veevoer.’

De hele plant wordt verwerkt tot veevoer.  ‘De stengel wordt boven de grond afgesneden en met maïskolf en al de machine in gewerkt. In de machine wordt alles verhakseld tot fijne stukjes van 6 mm groot. Bij het verhakselen wordt een vloeistof toegevoegd. Dit is melkzuur, aangevuld met een antibacterieel middel. Dit zorgt ervoor dat rotting tegengegaan wordt.’ Het melkzuur dient om de vorming van boterzuur tegen te gaan. Boterzuur is slecht voor melkvorming bij koeien en (daarna) ook voor het maken van kaas, anders kan de kaas “ontploffen”.

Zowel de stengels als de mais worden verwerkt tot veevoer. Nadat het verhakseld is wordt het vanuit de kipper uitgestort op een plek vlakbij de weg en daar overgeladen in silagewagens. Dit zijn wagens die gemaakt zijn om kuilvoer te transporteren. Het overslaan is om met schone banden de weg op te gaan, dus zonder modder op de wegen achter te laten.

Op de boerderij wordt de verhakselde mais (oftewel snijmais) opgeslagen. Daar wordt het zoveel mogelijk samengeperst en afgedekt om zo min mogelijk zuurstof in het veevoer te hebben. Dit voorkomt bederf. Samen met kuilgras vormt het uitstekend veevoer.

Maaimachine
Peter vertelt trots over de maaimachine (de hakselaar): ‘De machine weegt 15 ton en heeft een 650 PK motor met een automatische versnelling. Om te voorkomen dat de wagen in de grond wegzakt zijn er extra wielen aan toegevoegd. De buitenste wielen worden bij transport eraf gehaald, omdat het geheel anders te breed wordt voor de weg. De snij-installatie kan ingeklapt worden. De snijmessen worden overigens in de machine zelf geslepen.’ De machine is van zichzelf 3.40 meter breed en heeft hier een speciale ontheffing voor om over de openbare weg te mogen.

Zonnebloemen
Langs dit veld (en ook langs het maisveld aan de Purmerenderweg) zijn in het voorjaar zonnebloempitten gezaaid. Dit gaf van de zomer een mooi uiterlijk aan het veld. Peter: ‘Dit is deels voor de aardigheid gedaan maar er kwamen ook veel bijen op af. Inmiddels hebben ook de vogels genoten van de zonnebloemen, want alle zaden zijn eruit gepikt. De zonnebloemen gaan mee in het verhakselen en zijn ook geschikt als veevoer. Na de bijen en de vogels zijn daarna de koeien aan de beurt om van de zonnebloemen te genieten. Tussendoor hebben mensen ook veel plezier beleefd aan de bloeiende zonnebloemen.’

Mais in het veld.

Links organisator Frank Wennekers, rechts Peter de Wit.

Oogstmachine

Onderaan messen om de mais af te snijden en daarboven tanden om de afgesneden maisstengels naar de hakselaar te voeren.

De ingang van de hakselaar.

Transport in het veld.

Oogsten

Overslag van de kipper naar de silagewagens.

Fijn gehakte stengels en maiskolven, maximaal 6 mm groot.

Transport naar de boerderij.